Barvy, po kterých se hubne.
Barevné ovoce a zelenina by měly být základem Vašeho každodenního menu. Jsou to potraviny s vysokým obsahem vitamínů a minerálů a podporují činnost vnitřního ústrojí a imunitního systému organismu. Jíst více ovoce a zeleniny ale nestačí. Musejí to být správné druhy ovoce a zeleniny. Přemýšlíte-li, které potraviny jíst jen zřídka, může Vám jako vodítko posloužit barva. Mnoho hnědých a béžových karbohydrátů jako jsou těstoviny, fazole a brambory jsou sice zdravé, ale obvykle mají vysoký obsah kalorií.
Barvy, po kterých se hubne.
Zkrášlit vás může konzumace oranžového ovoce a zeleniny.
Že je hubnutí nuda? Ukážeme vám, že taková dieta může být i zábavná a plná barev.
Připadáte si unavená, bledá, oteklá a bez energie? Všechny chmury zažene tento veselý jídelníček. Odborně se nazývá ‚chromatická dieta‘ a spočívá v tom, že celý den konzumujete jídlo pouze jedné barvy.
Podobně zbarvené potraviny totiž často obsahují podobné látky a díky pravidelnému opakování dopřejete tělu vyváženou kombinaci všech důležitých živin, které jsou základem pro hubnutí.
Při červeném dni zničíme cukry, ve žlutém urychlíme trávení, v zeleném se zbavíme toxinů, v bílém dni upravíme cholesterol a oranžový nám dodá ten poslední punc krásy... Není to skvělé?
Jen malé upozornění: Nikdy bychom neměli jíst dva dny po sobě stejnou barvu. Látky v těle by se pak mohly dostat do nerovnováhy. Budete-li se držet pokynů, už za týden můžete být o kilo lehčí.
* Zelený den
Čím vám prospěje: Bojíte se, že po takové stravě zezelenáte? Naopak, konzumace zelených potravin vám jenom prospěje.
Zelenina této barvy vám poskytne pro organismus důležitou síru a kyselinu listovou a pomůže odstranit toxické látky, které se nám v těle nastřádaly z chemických výrobků.
Všechno to má velký vliv i na hubnutí. Nejpřínosnější je pak cibulová zelenina, která snižuje obsah tuku v krvi a udržuje zdravé srdce...
Z čeho vybírat: zelená jablka, brokolice, zelený chřest, kapusta, špenát, hlávkový salát, pažitka, petržel, lusky, hrášek, zelené hroznové víno, pórek, okurka, čekanka, bylinky, kiwi, cuketa, hrušky
Tip: Doporučujeme hlavně zelený hrášek, který má spoustu železa.
* Oranžový den
Čím vám prospěje: Mít krásnou broskvovou pleť - to je sen každé ženy. Přitom recept na zdravá líčka je tak snadný! Zkrášlit vás může konzumace oranžového ovoce a zeleniny!
Betakarotén v nich obsažený se shromažďuje ve vaší pokožce a vytváří hezkou barvu. V organismu se navíc přemění na vitamin A, který vykouzlí hebkou a pružnou pokožku bez celulitidy.
Z čeho vybírat: pomeranče, meloun, meruňky, broskve, mrkev, mango, papája, oranžové papriky, tykev, dýně, kari, šafrán, holandský oranžový sýr
Tip: Mezi pokrmy tohoto dne se skvěle hodí třeba i kuřecí maso na kari, vyzkoušejte také jehněčí na šafránu.
* Žlutý den
Čím vám prospěje: Chcete-li mít ploché bříško, vsaďte na žlutou. Tato barva přímo symbolizuje správné zažívání. To vám zaručí například cereálie, které navíc chrání tepny před škodlivými následky příliš těžké stravy.
V bramborách najdete tzv. pomalé cukry, které vám dodají energii na dlouhou dobu, v luštěninách najdete zase bohatý zdroj rostlinných bílkovin, přitom obsahují i spoustu vitaminů a minerálů.
Z čeho vybírat: obilné cereálie, kukuřice, grepy, rýže, cizrna, čočka, hrách, brambory, těstoviny, mandle, ořechy, med
Tip: Pokud patříte k těm, kteří mají přecitlivělé trávení, nahraďte luštěniny třeba rýží a zaměřte se spíš na škrobovité potraviny, jako jsou brambory, těstoviny...
* Červený den
Čím vám prospěje: Slovní spojení ‚malinové rty‘ a ‚vášnivá rudá‘ nevznikla jen tak zbůhdarma. Tato barva se spojuje s krevním oběhem. Červené potraviny například regulují hladinu cukru v krvi, proto jimi můžete předejít třeba cukrovce a dokonce i některým druhům rakoviny. Specifické pigmenty jsou pak nezbytné pro zrak.
Z čeho vybírat: rajčata, řepa, červený rybíz, jahody, ostružiny, brusinky, maliny, modré hroznové víno, třešně a višně, červená jablka, červená paprika, červené fazole, červené maso
Tip: Vedle šťavnatých plodů neodbývejte ani bílkoviny. Dejte si třeba hovězí maso nebo tuňáka.
* Bílý den
Čím vám prospěje: Do bílého dne patří i obávané tuky, ale není se čeho bát, i ty jsou pro tělo nezbytné. Všechny uváděné potraviny jsou obzvláště bohaté na základní mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Navíc obsahují vápník, bez kterého byste se vůbec neobešli. Dává pevnost kostem a nehtům, postará se i o krásné vlasy a bělost zubů.
Z čeho vybírat: mléko, kefír, tvaroh, vajíčka, bílé maso, ryby, kokosové ořechy, olej, sýry, banány, žampiony, kyselé zelí, květák
Tip: Jestliže vám ‚bílý den‘ zachutná ze všech nejvíce, můžete si jej dopřát i víckrát týdně.